Idag den 4 januari 2024 strax efter midnatt lyfte Ovzons egenutvecklade satellit Ovzon 3 planenligt från SpaceX Cape Canaverals anläggning i Florida, USA. Ovzon 3 kommer att tas i drift i mitten av 2024 när den nått sin omloppsbana.

Ovzon 3 är en revolutionerande geostationär kommunikationssatellit som har utvecklats speciellt för att ge högsta möjliga mobilitet, prestanda och resiliens – och erbjuder överlägsen prestanda för kritiska uppdrag.

“Vi är oerhört stolta över det faktum att Ovzon 3 är den första privatfinansierade och utvecklade svenska geostationära kommunikationssatellit som någonsin skjutits upp. Det nära samarbetet med våra partners Maxar och SpaceX har, trots förseningar och olyckliga omständigheter i spåren av pandemin, nu förverkligats. Vi är otroligt tacksamma för alla människor som de senaste åren har arbetat obevekligt tillsammans med oss för att designa, bygga, färdigställa och nu skjuta upp satelliten. Med det sagt, som alltid när man arbetar i rymden, kvarstår fortfarande risker innan satelliten är i drift. Jag skulle också uppriktigt vilja uttrycka min tacksamhet till våra långsiktiga aktieägare som har stöttat oss i varje steg av denna resa. Vi förbereder oss nu för Ovzons nästa kapitel, med alla verktyg för att göra det möjligt för våra kunder att fullt ut dra nytta av Ovzons unika SATCOM-as-a-Service-lösningar”, säger Per Norén, VD för Ovzon.

För mer information om uppsändningen och Ovzon 3 besök: https://www.ovzon.com/en/section/ovzon-3-launch/